Antreprenori români, luați-vă țara-napoi!

Duminica trecută am fost la Bruxelles. Am fost invitat să vorbesc românilor din diaspora, in cadrul unui seminar despre antreprenoriat in România. În cadrul seminarului a fost prezentat unul din proiectele de dezvoltare antreprenorială care oferă granturi românilor care vor să se întoarcă acasă să-și deschidă o afacere. Proiectul Antreprenor Acasă este derulat de Asociația Inceptus din Cluj-Napoca alături de asociații alee românilor din diaspora.

Atmosferă linistită de duminică după-amiază. E rece și ploiasă vremea la Bruxelles și nu te îndeamnă să ieși din casă.
Suntem în sala de conferințe a unui hotel chic de patru stele, din apropierea biroului Rombel, Asociația românilor din Belgia.
Românii se strâng încet. Ideea unui live direct pe pagina eventului de facebook nu pare rea. Posibil să-i încurajăm să vină pe cei care au dat intrested sau attending.

Începem. Vorbește Andrei, managerul de proiect, care prezintă proiectul și oportunitatea, apoi partenerii locali de la Rombel vorbesc despre cum vor oferi sprijin celor care doresc să devină antreprenori în țară, urmez eu cu ‘discursul motivațional’ și după mine Anca, cu detaliile tehnice. În acest timp românii continuă să vină. Se strâng peste 40.

Când îmi vine rândul, încep direct cu o întrebări: Ce ați simțit când ați citit prima oară invitația la acest eveniment? Cu ce gânduri ați ieșit azi din casă pentru a veni la eveniment?

Vin răspunsurile: „cu speranţă, ”cu dorinţă”, „cu gând de afaceri, de a deveni antreprenor”, „…ar putea fi o şansă să revenim acasă”, „cu emoţie”, ”potențial”, și iarăși ”acasă” și ”familie”…
Ce devine posibil pentru fiecare din voi, dacă … ? Cum ar fi, dacă ar fi…?
Și fețele încep să li se lumineze, ochii să viseze. Energia sălii crește. Cum poate deveni acest vis pe care tocmai îl visați, sau îl revisați a o mia oară, posibil? Vă rog să vă gandiți fiecare la ideea de afacere care nu vă dă pace de multă vreme.
Acum aveți în față o oportunitate: finanțarea, cursurile de antreprenoriat, consultanță și mentorat. Gratuite toate!
Și continuu…. În viață vin câteva trenuri importante pentru fiecare dintre noi. E oare acesta cel pentru tine? Alegi să urci sau îl astepți pe următorul?

Indiferent de răspunsul fiecăruia, și nu le cer să verbalizeze, le spun cum de fiecare dată când vorbesc la telefon cu fratele meu, care e și el în diasporă, îmi spune cum o să facă și o să dreagă ceva afacere când se întoarce acasă… așa doar cât să simtă că le înțeleg nevoile și dorința de a fi înapoi acasă.
Le spun ce înseamnă pentru mine antreprenoriat, care sunt diferențele între freelancer și antreprenor adevărat, ce susținere fără precedent pentru startupuri există prin diverse programe derulate în ultimul an și următorii 2-3 în România și că ar fi păcat să nu profite de ele.

După detaliile despre înscriere, conținutul trainingurilor de antreprenoriat și modul de obținere a finanțărilor prezentate de Anca, dăm drumul la sesiunea de întrebări și răspunsuri.
Întrebările curg și toate fricile românilor fac download în sala de conferință la viteză de fibră optică. Subiectele zilei sau altele mai vechi: corupția, legile justiției, sistemul fiscal, controalele abuzive, șpagile, se moare cu zile în spitale, infrastructura, lipsa de respect, minciuna și impostura, lipsa digitalizării institutiilor statului, zvonuri despre viitoare legi controversate, etc, etc.

Demontăm ce putem și unde avem argumente, dar participanții au dreptate și confirmăm o parte din realități. Punctăm și o serie de progrese: țara se modernizează, potențialul de business e imens, mai mare decât afară, e mult de construit, încep să fie și bani. Poți face parte din construcția nouă și să fii și alături de cei dragi.

Insistăm pe ce oferim noi prin Antreprenor Acasa: o oportunitate! Nu putem oferi o țară mai bună ci o șansă de a face parte dintr-o țară mai bună. Oferim o șansă de a avea o contribuție. Nu e panaceu. Este un îndemn pentru fiecare român prin a cărui vene curge sânge antreprenorial să vină și să-și ia înapoi bucata lui de țară. Eu și echipa din care fac parte suntem aici să îi spijinim. E modul nostru constructiv de a protesta împotriva lipsei de dezvoltare, lispei de educație și de solidaritate între români.

Later edit: Azi m-am bucurat tare. Am văzut că toți cei care au venit spre mine la finalul evenimentului să vorbim dacă chiar așa stau lucrurile cu proiectul sau despre ideile lor de afaceri s-au și înscris în program.

Antreprenor Acasa e accesibil oricarui român din dispora, indiferent de țară sau continent.


​Articol realizat de Șomodi Florin, Expert Motivațional în proiectul Antreprenor ACASĂ

2018-12-18T22:53:00+00:00