Cum a fost la seminarul din Castellon | Sudul Spaniei – Comunitatea Românilor din Castellon

Cu excepția unei vacanțe petrecute la Barcelona, am mai avut ocazia să revin în Spania în 2005 când am vizitat Madridul, Sevilia și Cordoba. Știam deci că deplasarea noastră la Castellon va fi cel puțin din punct de vedere turistic foarte frumoasă. Dar scopul nostru nu era turistic. Aveam de organizat un seminar prin care să prezentăm oportunitățile pe care programul Diaspora Start-Up, respectiv proiectul nostru Antreprenor Acasă, le pune la dispoziția românilor care lucrează în străinătate. Cu toate că întâlnirile noastre cu românii din Diaspora de la Dublin sau Bruxelles au avut succes, aveam emoții.

Picture

Andrei POP – Manager de Proiect, împreună cu Anca MICLEA – Responsabil implementare |
​Seminarul era programat la ora 16. Porniserăm dimineața pe jos, în plimbare spre centrul Castellonului. Am lăsat în urmă un Cluj înnorat și înghețat la -10 grade și am găsit un orășel cochet pe malul mării, cu portocali și palmieri la tot pasul. Oameni de toate vârstele își savurau cafeaua pe terase. Era o atmosfera caldă și primitoare.
Obiectivul nostru era clar. Trebuia sa îi determinam să vină acasă și să-și înceapă propria afacere. Evident, aveam o misiune dificilă.

Picture

Portocalii de pe străzile din Castellon |
​Cu câteva minute înainte de ora stabilită au început sa vină. Curioși, unii poate chiar sceptici, aproximativ 50 români stabiliți în sudul Spaniei s-au așezat în sală și au așteptat să vadă prezentarea noastră.

Picture

O parte dintre românii care au participat la evenimentul nostru |
​Aveam aproximativ două ore la dispoziție pentru a-i convinge. Eu am încercat să aduc argumentele emoționale și logice, Anca Miclea le-a prezentat partea tehnică, iar Laviniu Chiș le-a vorbit din punctul de vedere al antreprenorului care a încercat și a reușit.

Picture

Laviniu „în acțiune” |
​După prezentare a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri. Pe măsură ce răspundeam la întrebări mi-am dat seama că ceea ce părea la început doar o întâlnire banală, de informare, s-a transformat pentru o parte dintre participanți în speranță. Mulți vedeau deja oportunitatea și își puneau serios problema întoarcerii acasă. Din acel moment eram mult mai optimist. Misiunea noastră nu mai era atât de grea.

Picture

​​Pe lângă vremea frumoasă care lumina blând plajele nesfârșite și livezile de portocali ale Valenciei sau ale Castellonului,  am rămas foarte plăcut impresionat și de căldura oamenilor. E greu de redat în câteva cuvinte felul în care seara, după seminar, am văzut oameni de toate vârstele, de la adolescenți până la bunici și bunicuțe, savurând un pahar de vin într-o armonie care e specifică zonelor mediteraneene.

Picture

​Cred că pe lângă spiritul antreprenorial și cultura muncii cinstite, mulți dintre românii care au fost expuși suficient timp la atmosfera occidentală au preluat modele economice și chiar sociale. Dacă doar o parte dintre ei s-ar întoarce acasă și ar pune în practică ce au învățat, sunt convins că România ar putea deveni un model pentru Europa de Est, cel puțin. ​La final am avut plăcerea să discut cu o parte dintre cei care au participat la întâlnire. Aș vrea să vă prezint pe doi dintre ei.

Picture

O parte din echipa de proiect împreună cu câțiva români participanți la eveniment |
​Cristi Popa este unul dintre cei care au participat la seminar. Plecat deja de 22 de ani din România (județul Alba), Cristi a preluat de la spanioli foarte multe lucruri bune. Dacă ospitalitatea se spune că ne este specifică nouă, românilor, atunci putem spune că el o avea de acasă. Politețea și căldura, relaxarea cu care ne-a tratat și felul în care vorbea de viața și munca în Spania le-a dobândit în mare parte acolo, în Europa de Vest. Dacă s-ar întoarce în țară sunt convins că ar fi un antreprenor de succes și un model pentru angajații săi.

Picture

Un selfie cu Cristian |
Ciprian Afinel Rizea locuiește de 9 ani în Spania. Pe scurt, este o personalitate care iese în evidență. Exuberant, pe alocuri expansiv, Ciprian părea fericit și optimist. Vorbea cu noi cu lejeritatea unui filolog. Cu un limbaj îngrijit și elegant ne-a explicat că îi place limba engleză, dar pasiunea lui este muzica. A participat deja la preselecții pentru Vocea României și, după ce am ascultat o înregistrare am rămas foarte impresionați. Îl puteți asculta aici: https://www.hispasonic.com/musica/little-sister/109346 și aici https://www.hispasonic.com/musica/cant-help-falling-in-love-with-you/120833 Visul lui este să-și deschidă o școală de limbi străine în Romania și de ce nu, o școală de muzică.

Picture

O parte din Echipa de proiect împreună cu Ciprian |
​Nu în ultimul rând, aș vrea să vă povestesc despre Șeful Oficiului Consular al României la Castellon, domnul Dragoș-Viorel ȚIGĂU. Cu toate că nu ne cunoștea personal și nu am sosit cu o recomandare, domnul Țigău a fost foarte receptiv la oportunitatea pe care programul Diaspora Start Up o reprezintă pentru comunitatea românilor din sudul Spaniei. Am răspuns invitației și am avut plăcerea să îl întâlnim și a doua zi la sediul Consulatului. Ne-a primit cu căldură, a înțeles demersul nostru și ne-a făcut recomandări foarte utile.

Picture

În vizită la sediul Oficiului Consular al României la Castellon |
​Nu am cum să închei înainte de a mulțumi și colegilor din echipă: Anca (Responsabil de Implementare), Elena Tămaș (Expert Grup Țintă), Niculina Saroz (Expert Grup Țintă local – Spania), și Laviniu Chiș (Expert motivațional). Fără ei, evenimentul nu ar fi avut același succes.

Picture

Valencia seara  |
​Aceasta a fost Spania în ianuarie pentru noi. Am plecat de la Cluj fără să știm exact la ce să ne așteptăm. Ne-am întors mai veseli, mai optimiști. Suntem pe drumul cel bun în demersul nostru de a convinge români stabiliți în străinătate să revină acasă în ipostaza de antreprenori.

Picture

La sosirea pe aeroportul din Cluj |
Urmează Tenerife. Pentru detaliiclick aici
Dacă îți dorești să deschizi o afacere în România, noi te putem susține cu o finanțare de 33.325 Euro. De asemenea, poți beneficia de consiliere și mentorat din partea echipei proiectului Antreprenor ACASĂ și unei comunități reale de antreprenori care să te ajute în lansarea și creșterea start-up-ului tău. Pentru mai multe detalii completează formularul de aici: http://bit.ly/2gV6Sxu.

Picture

Articol realizat de Mihai-Andrei POP, Manager de proiect Antreprenor ACASĂ și Elena Tămaș, Responsabil Grup Țintă
2018-12-18T22:56:09+00:00