CUM A FOST ÎN TENERIFE | INSULA ROMÂNILOR VIITORI ANTREPRENORI ACASĂ

Peste 5.000 de km. Aceasta este distanța pe care am străbătut-o până în Costa Adeje, Tenerife, cu gândul și speranța de a ne întâlni cu români plini de pasiune și dorință pentru a deveni antreprenori ACASĂ, în România. Și nu am greșit!
După multe ore de zbor, escale și ore petrecute în aeroport, am ajuns într-un loc paradisiac, o insulă frumoasă și călduroasă din care aparent nu ai avea motive să pleci. Și totuși…câteva tot am găsit, împreună cu românii care au venit să afle mai multe despre proiectul Antreprenor ACASĂ: unele raționale, cum ar fi că în România e mai mică concurența, altele emoționale, legate de familie, de copii, de a face ceva alături de ei, pentru ei și pentru România.

Picture

​Poate vă întrebați de ce ar renunța cineva la traiul pe o insulă. Am constatat cu surprindere și cu bucurie nespusă că românii de acolo, indiferent cât de frumoasă le era viața pe insula de poveste, aveau în suflet dorul de casă, dorul de România. „Dorul” specific nouă, care ne definește identitar. Oriunde ne-am afla în lumea asta mare și oricât de trainică și frumoasă ne-ar fi șederea, nu putem trăi niciunde la aceeași intensitate sentimentele și stările specifice limbii și culturii noastre. Oricând, oriunde, ne este dor de familie, de prieteni, de meleagurile natale și de România așa cum e ea; pentru că, dacă ne uităm atent, România este frumoasă!

Picture

​Iar românii pe care i-am întâlnit în Costa Adeje ne-au arătat că știu cum să privească România – unii cu veselie și umor, alții cu multă seriozitate și implicare, alții cu candoare și sensibilitate – și că România este încă țara lor. Cu viziuni diferite despre țară, veniți din regiuni istorice diferite ale României, fiecare cu graiul lor, cu obiceiurile și năzuințele, cu visurile, pasiunile și meseriile proprii, există un gând care îi unește: întoarcerea în România.
Așa că deplasarea noastră în lumea lor a avut scopul de a le prezenta oportunitatea de a transforma gândul în  realitate, prin antreprenoriat. Alături de colegii mei, Andrei Stan, Niculina Saroz și Florin Şomodi, am încercat să oferim toate informațiile necesare legate de proiect: despre ce presupune participarea la un asemenea program, ce oferim, ce beneficii vor avea, ce îi așteaptă ca viitori antreprenori în Romania.

Picture


​Ce a fost diferit în Tenerife?

Publicul de aici cunoștea deja tainele administrării unei afaceri și aveau abilitățile pentru a fi într-o funcție de conducere; știau deja ce înseamnă să cunoști bine un domeniu și să gestionezi toată activitatea unei afaceri: mulți erau antreprenori sau coordonau deja activități importante în cadrul unor firme mari, de mulți ani. Dar cei peste 5.000 de km i-au îndepărtat nu numai de familie și prieteni, ci și de știrile cu adevărat importante, legate de mediul antreprenorial din țară. Ce se vede la TV sau pe Facebook nu e mereu ceea ce se întamplă și în realitate. Percepția e alta când ești departe de țară. Retorica e alta, iar în aceste condiții am decis să schimbăm dinamica întâlnirii noastre și am început un dialog intens și colorat despre viața de antreprenor în România și perspectivele pe care le ai în mod obiectiv, nepărtinitor.

Picture

​​Am analizat temeri și am demontat mituri. Am dat informații și am expus ipoteze. Am încurajat și am motivat lumea să îndrăznească. E interesant că oamenii au un vis, o pasiune în care nu cred cu tărie până când nu le spune cineva să o facă, pentru că merită. Și când aud că se poate, că visul lor poate căpăta contur mult mai repede și mai ușor decât ar fi bănuit vreodată, poți citi pe chipurile lor uimirea. Se produce acel declic de care toți au nevoie pentru a face pasul înspre propria afacere. Știi exact că pentru mulți, acela este momentul când au decis că acesta va fi drumul pe care îl vor și pe care îl vor urma. Am văzut în sală aceste chipuri și am citit pe ele dorința și încrederea. La modul bun, cel mai bun! Oamenii aveau acum curaj să încerce.

Picture

​​Sunt convinsă că oricare dintre ideile de afaceri despre care mi-au vorbit românii din Costa Adeje – fie sociale, de servicii turistice de lux, servicii de instalații electrice de înaltă calitate, servicii de înfrumusețare inovative, fie despre aparent banala ie românească și revigorarea tradițiilor vechi de coasere – pot avea un potențial mare de a deveni afaceri de succes în România. De ce? Pentru că o afacere de succes pornește de la oameni serioși, cu un suflet mare și curajos. Iar românii din Tenerife ne-au convins că au deja premisele necesare. Trebuie doar să facă pasul înainte. România va fi mai bună cu ajutorul lor!

Picture

​​Dacă și tu crezi că ai premisele necesare, fii unul dintre cei care vor contribui la o Românie mai bună, mai frumoasă și mai întreprinzătoare. Pasiunea ta poate deveni afacere de succes! Înscrie-te aici și spune-ne despre ideea ta, iar noi te vom susține pas cu pas pe drumul către transformarea visului tău în realitate!

Picture

​Articol realizat de Anca MICLEA, Responsabil de Implementare a proiectului Antreprenor ACASĂ
2018-12-18T22:57:33+00:00