ANTREPRENORIATUL ESTE OPORTUNITATE!

Antreprenoriatul este o parte integrantă a istoriei întregii omeniri şi pătrunde în toate societăţile şi economiile. Este legat de bunăstarea financiară individuală, dar şi de bunăstarea economică a familiilor şi comunităţiilor din care facem parte. Antreprenoriatul este, deci, în centrul vieţii economice şi sociale de pretutindeni. Sigur, antreprenoriatul are multe caracteristici și îl regăsim sub diferite forme. Caracteristica decizională, sau mai bine spus, asumarea deciziilor pe care o implică antreprenoriatul, o regăsim în cele mai „banale” aspecte ale vieții noastre: decizii legate de cum să ne petrecem timpul, cum să creștem bunăstarea generală, financiară, CUM NE CÂȘTIGĂM EXISTENȚA?

De aceea, cred că fiecare dintre noi poate fi un antreprenor. Fiecare dintre noi are calități care se regăsesc printre calitățile unui antreprenor. Fiecare suntem diferiți și avem calități diferite care cumulat pot genera lucruri frumoase, de succes. De ce spun asta? Antreprenoriatul nu se face individual! Trebuie să implicăm factori externi care să sprijine demersul nostru. În acest sens, putem să ne gândim la alianţe strategice pe care poate putem să le realizăm cu autorităţile locale sau cu ONG-uri, în vederea bunei funcţionări a activităţii noastre principale; putem realiza parteneriate strategice de cooperare cu alţi competitori din piaţă în vederea creşterii accesului potenţialilor clienţi la produsul sau serviciul oferit prin compania pe care o gestionăm; putem crea societăţi mixte pentru dezvoltarea afacerilor sau putem să avem ca parteneri cheie furnizorii de materii prime sau materiale care să ne asigure o aprovizionare fiabilă. Fără antreprenoriat şi alianţe cele mai multe lucruri din lumea largă probabil ar înceta să mai existe.

sursa: istockphoto.com

Antreprenoriatul reprezintă legătura dintre indivizi, oportunităţi şi resurse care are drept rezultat crearea de plus-valoare, prin lansarea pe piaţă a unor produse sau servicii inovative sau de mare necesitate într-o anumită comunitate. Întâlnirea dintre indivizi, oportunităţi şi resurse poate avea loc în cadrul reţelelor sociale, devenite locul de întâlnire dintre antreprenori. Sunt multe oportunitățile care ni se deschid datorită erei tehnologice în care ne aflăm. De exemplu, accesul mult mai ușor la informații, produse sau servicii. Și dacă tot vorbim despre oportunități, să revenim la alianțele startegice. Nu trebuie să dispunem de toate resursele necesare activității noastre pentru a avea succes pe piață ci putem să profităm de resursele deja existente. Cum facem asta? Prin alianțe strategice, și prin intermediul comunităților! În concluzie, prin rețele sociale și alianțe avem oportunitatea de a ajunge mai ușor la clienți și la resursele de care avem nevoie pentru a ne asigura rata de succes.

sursa: communitymaps.org.uk

Mulţi dintre noi avem idei de afaceri, dar puţini avem curajul să le punem vreodată în practică. Omul de afaceri american Fred Wilson spunea că antreprenoriatul este arta transformării unei idei într-o afacere iar cei de la Universitatea Harvard spun că este căutarea şi preocuparea pentru oportunităţi dincolo de resursele pe care le controlăm.

Pe lângă toate acestea, un factor important, care influențează rata de succes este planificarea. Este extrem de importantă gândirea strategică, setarea obiectivelor sau vizualizarea afacerii din perspectiva unui client. Cui se adresează afacerea mea? Cum ajung la clienți? Cum distribui produsul/serviciul pe care îl ofer? Cum îi fidelizez pe clienți? Ce trebuie să știu despe piață și cum funcționează ea din punct de vedere a ideii mele de afacere? Cum fixez bugetul, costurile sau cum fac să am venituri? Sunt întrebări la care doar cu o planificare atentă poți să răspunzi, iar noi te vom ajuta prin intermediul cursului pe care îl oferim.

sursa: communitymaps.org.uk

Nu doar planificarea este cheia succesului. Știm cu toți cât este de important să ai o echipă de lucru care să funcționeze în sistemul tău de management și cât este de importantă capacitatea de a gestiona probleme și de a lua decizii importante pentru optimizarea proceselor de business, gestionarea cu eficienţă a timpului, importanţa prioritizării sarcinilor şi delegarea acestora.

Toate aceste informații și răspunsuri le vei găsi în cadrul cursului online de antreprenoriat, oferit GRATUIT pe platforma 100% Antreprenor de mine și colegii mei. Primul pas este înscrierea online: http://bit.ly/ÎnscrieriAntreprenorACASĂ

Poate aveți idei care rezolvă probleme sociale sau de mediu, idei din domeniul producţiei, poate realizarea de produse unicat sau poate vreți să îmbunătăţiți serviciile existente în piaţă, în diverse domenii de activitate, prin experienţa acumulată de-a lungul carierei. Nu ezitaţi să vă puneţi ideile în practică: avem resurse (33.000 euro) iar voi trebuie să vă găsiţi comunitatea în care să vă întoarceţi şi pentru care să aduceţi valoare, ACASĂ.

Articol realizat de Tămaş Gina, Lector în cadrul proiectului Antreprenor ACASĂ

 
2018-04-19T13:09:53+00:00